Zanimivosti Vrtnarstvo Grmiček

Zanimive rastline

Malo bomo poskusili popestriti našo spletno stran z izborom sadja, kjer bomo na kratko opisali: od kod izvira, katere vitamine vsebuje ter njihovo uporabo. Veseli pa bomo, če nam tudi vi pošljete opis ter sliko kakšnega eksotičnega sadeža. To najlažje opravite preko našega kontaktnega obrazca, ki se nahaja tukaj.

 

kivi

KIVI-AKTINIDIJA
Kivi izvira iz Kitajske na obrobju hladnih gozdov v dolini reke Jangcekjang. Vendar ga sadjarji pri nas uvrščajo med sadje toplih krajev. V Evropo je pripotoval šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsebuje skoraj desetkrat več vitamina A kot jabolko, vsebuje pa tudi  vitamin B,C. Pravtako pa je bogat z minerali: fosfor, kali,j železo. Sadež dozori šele v mesecu oktobru ali celo novembru. Jemo ga surovega, v sadnih solatah, v raznih slaščicah. Uporaben pa je tudi za sokove, likerje , marmelade….Nikoli ga ne mešamo z želatino, saj vsebuje encime zaradi katerih se želatine ne strdi.


 

Avokado

AVOKADO-PERSEA AMERICANA
Domovina avokada je Srednja Amerika, danes pa ga pridelujejo tudi v toplih in vročih podnebjih Sredozemlja. Avokado lahko kupujemo vse leto. Barva plodov je odvisna od sorte in sega od svetlozelene do črnozelene. Za uživanje je primeren avokado, ki se pod pritiskom prsta nekoliko vda. Dozoreli avokado čimprej porabimo, saj se hitro pokvari.
Med vsemi vrstami sadja je vsebnost maščob v avokadu najvišja, tako je sadež idealen za vse, ki se morajo ali želijo odreči maščobam živalskega izvora. Zelo je primeren za solate in predjedi vseh vrst ali kot okusen, lahek namaz.
Iz avokadovega semena lahko tudi sami vzgojimo lepo sobno rastlino.


 

banana

BANANE:
Banane izvirajo iz Daljnega Vzhoda, pridelujejo pa jih v Afriki, Južni Ameriki in vseh drugih toplih in vlažnih predelih sveta. Preden drevo - bananovec odraste, traja približno leto in pol, nato pa obrodi do 200 plodov. V naših trgovinah je na voljo le malo sort banan, v tropih, zlasti v Afriki pa vam ponudijo tudi majhne, zelenkaste banane z okusom po limonah ali debele z rdečkastim mesom, ki ima okus po pomarančah.
Banane vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in so zato zelo nasitne. Zelo primerne so za deserte, kreme, doma pripravljene namaze, mešane napitke ipd..


 

borovnice

BOROVNICE
Borovnice so okrogli, majhni in čvrsti temno modri sadeži, ki rastejo v gozdni podrasti na sončnih rastiščih. Prvotno izvirajo iz prednje Azije in južne Evrope, na pretek pa jih je tudi v naših gozdovih. Glede rastišča niso preveč zahtevne, slabo pa rastejo v gojenih vrtovih.Čas borovnic je poletje. Ob dotiku in uživanju se prsti in usta temno rdeče do črnikasto modro obarvajo zaradi antocianov, rastlinskih obrambnih snovi. Odlične so kot namaz na palačinkah ali s stepeno sladko smetano v desertni skodelici, v marmeladah, želejih in sokovih.


 

figa

FIGA
Fige, plodovi figovca, izvirajo iz Vzhoda, vendar jih danes gojijo tudi v toplejših evropskih deželah ob Sredozemskem morju. Fige sodijo med najstarejše zdravilne sadeže. Že egipčanski zdravilci so 1500 let pred Kristusom priporočali fige v boju zoper bolezni. K učinkovinam prištevamo encime, ki spodbujajo prebavo, snovi, ki uničujejo bakterije, vlaknine in uravnoteženo kombinacijo enajstih vitaminov, 14 mineralnih snovi in 14 aminokislin. Fige obstajajo v različnih barvah, od zelene prek rdeče rjave do vijolične. Mesnata, sladka figa je najboljši nadomestek bonbonom, čokoladi, piškotom in drugim sladkornim dobrotam.

 

Na vrh


 

NEKAJ UTRINKOV IZ CHELSEA FLOWER SHOW IN WISLEY PARKA:

FOTOGALERIJA:

 

 

Chelsea-rhs          Chelsea

               

Wisley          Wisley bonsai   

 

 

Wisley trave          Wisley modri mak

 

Na vrh